2013. október 16., szerda

Nagyváradiak előadása Tépén


2013. október 14-én a Hajdú-Bihar megyei Tépe adott otthont a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a debreceni Megyei Főiskola Egyesület főszervezésében létrejött Művelődés Hete- Tanulás Ünnepe következő rendezvényének.



Mons.Fodor József, Dr. Fleisz János, Balogh András és Porkoláb Lajos
A tépei községházán a megjelenteket Balogh András polgármester köszöntötte kifejezve, hogy szükséges kisebb településeken is megismerkedni a múlttal, örömmel veszi, hogy Nagyvárad két elismert személyisége tiszteli meg közösségüket, és hogy méltó hely erre Tépe ahol préposti kastély van, de a több évtizedes elszakítottság miatt keveset tudnak róla.

Az első előadást dr. habil. Fleisz János történész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja tartotta Nagyvárad szerepe Biharban címmel.

Rövid bevezetőjében mint a rendezvénysorozat egyik főszervezője üdvözölte a jelenlévőket és miután megköszönte a meghívást elmondta, örvendetes hogy a rendezvénysorozat új helyszínnel bővült. Előadásában először kitért Bihar megye, illetve Biharország területének változásaira, kezdve középkorból az 1876-os közigazgatási változáson át, amikor Debrecen és térsége kivált Bihar megyéből, egészen napjainkig. Aláhúzta, hogy Nagyvárad végig ellátta e nagy területen a központi szerepet, kivéve néhány nehéz időszakot, mint például a török hódoltság ideje. A végkövetkeztetés az volt, hogy a mai európai politikai helyzetben kedvező esetben ismét egymásra találhatnak az egykor összetartozó térségek, területek és Nagyvárad ismét egy nagyobb terület központjává válhat.

Mons. Fodor József római katolikus Általános helynök a nagyváradi Káptalan történetéről és gazdálkodásáról tartott érdekes és dokumentumokkal alátámasztott előadást.

Az előadás számos adatot, érdekességet és anekdotát tárt a hallgatóság elé a nagyváradi Káptalan egykori életéből, a Tépéhez való kapcsolatról. Számos egyházi berkekben ismert fogalom megmagyarázása után, megállapította, hogy a Tépén lévő préposti kastély tulajdonképpen a térség gazdaságának az irányítását, az egyházi adók begyűjtését szolgálta, maga a Nagyprépost csak ritkán tartózkodott itt. Elhangzott, hogy a nagyváradi római katolikus püspökség figyelemmel kíséri az egykor hozzátartozó területek helyzetének alakulását, de a jelenlegi egyházi közigazgatás már más központokat jelölt ki számukra.   

Az előadások után eszmecserére került sor a térség összetartozásáról, illetve a kapcsolatok továbbfolytatásának lehetőségeiről és tervek is megfogalmazódtak a jövőbeni együttműködésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése