2013. október 28., hétfő

Véget ért a művelődés hete

Péntek délután Mihályfi Mária budapesti festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában, mellyel véget ér az idei A művelődés hete- a tanulás ünnepe rendezvénysorozat.

A Tibor Ernő Galéria alkotóközössége nevében Bányai-Szabados Katalin köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet: Váradon az idén 9. alkalommal rendezték meg A művelődés hete- a tanulás ünnepét, közösen Hajdú-Bihar megyei barátaikkal, mely sorozat tulajdonképpen két hetesre bővült, a tárlatnyitó pedig a 14. program. Megjegyezte: ezek keretében nálunk nem helyeznek akkora hangsúlyt a felnőttképzésre, mint Magyarországon, inkább a művelődésre és az ismeretterjesztésre összpontosítanak. Alapelvnek tekintik a bihari és a nemzeti összetartozást, a civil szerveződések fontosságát, melyek nem lenne szabad, hogy a politika uszályába kerüljenek.
Porkoláb Lajos, a debreceni székhelyű Bihari Népfőiskolai Egyesület vezetője azt emelte ki, hogy az említett mozgalom a nyolcvanas években bontakozott ki az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy megünnepeljék azt az embert, aki az élethosszig tartó tanulással hozzájárul a társadalom jobbá tételéhez, átalakulásához. Hangsúlyozta: a művelődés és a tanulás négy dolgot feltételez: az informálást, a nem formális, a formális és az autonóm tanulást, utóbbi szintre kellene eljutnunk valamennyiünknek.

Tombola
Mihályfi Mária munkásságát, festményeit Mierluţiu Emília rajtanárnő, a TEG tagja ismertette, méltatta. Többek közt elhangzott: Budapesten született, a hetvenes évek végén fejezte be tanulmányait. Külföldi tanulmányutakon vett részt, díjban részesült 1980-ban, 2003-ban és 2004-ben, több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Meditatív alkat, sajátos látásmódja, felszabadult képzeletvilága és rejtélyes szimbólumrendszere elmélkedésre késztet bennünket is, gondolkodóba ejt arról, hogy mi a szerepünk a világon?
A vernisszázson egy szavalattal közreműködött S. Németh Katalin, a TEG tiszteletbeli tagja, majd tombolanyereményként kisorsolták Mihályfi Mária egyik alkotását. A tárlat november 5-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11-16 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

BINCISZ honlapja: www.gportal.hu/bincisz
Tibor Ernő Galéria honlapja: www.gportal.hu/tiborernogaleria  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése